Historia

Historia The Bama Pie Company rozpoczęła się w kuchni Cornelii Alabamy "Bamy" Marshall w latach 20-tych. Jej tarty pieczone w domu i sprzedawane w małym sklepie w Dallas, w którym pracowała, były tak smaczne, że szybko okryły się sławą a przed sklepem ustawiała się kolejka. Gdy nadszedł Wielki Kryzys, jej mąż Henry stracił pracę. Marshallowie wiedzieli, że sprzedaż ciast Alabamy w sklepie za rogiem to zbyt mało aby utrzymać siedmioro dzieci. Henry podsunął pomysł wypiekania mniejszych tart i rozpoczęcia sprzedaży obwoźnej. W tym celu zebrał wszystkie oszczędności i tak w 1927 r. narodziła się firma The Bama Pie Company.



W 1931 r. do firmy dołączył 16-letni Paul, który rozpoczął pracę u rodziców jako dostawca ciast. Paul szybko zgłębił tajniki rodzinnego businessu i odkrył nowe możliwości rozwoju. Ze swoją żoną Lilah przenieśli się w 1935 r. do Tulsy w Oklahomie, gdzie otworzyli własny lokalny oddział The Bama Pie Company. Prowadząc wspólnie firmę odnieśli ogromny sukces i przekształcili The Bama Pie z lokalnego producenta do firmy o silnej pozycji w USA, m.in. wyłącznego dostawcy ciastek jabłkowych „Hot Apple Pie” dla sieci McDonalds.


Od 1984 r. stanowisko Dyrektora Zarządzającego (CEO) objęła Paula Marshall, trzecie już z kolei pokolenie zarządzające firmą, i od tego czasu konsekwentnie realizuje swoją wizję dalszego, dynamicznego rozwoju.


W 1990 roku Bama podjęła historyczną decyzję o rozszerzeniu realizowanych działań na rynki międzynarodowe. Tak powstała pierwsza fabryka w Chinach, która obecnie łącznie z kolejnymi dwoma zakładami w tym kraju stanowi integralną część The Bama Companies Inc. Poza dbałością o trwającą ponad 50 lat relację z McDonalds, Bama Beijing wspiera i obsługuje również innych klientów w Chinach. Jakość oraz fundamentalne wartości firmy mają nadal zastosowanie mimo, że część biznesu znajduje się na innym kontynencie – koncepcja wzajemnego wspierania się ludzi w odnoszeniu sukcesów sprawdza się bez względu na lokalizację.


Kolejnym krokiem milowym była decyzja o rozwoju biznesu na terenie Europy, w Polsce. Na lokalizację fabryki wybrano Stanowice, miejscowość oddaloną ok. 20 km od Wrocławia. W sierpniu 2012 rozpoczęto budowę, którą zakończono w lipcu 2013 roku.


Paula Marshall jest niestrudzona w dążeniu, aby Bama z firmy wypiekającej tarty z orzechami stała się światowej klasy organizacją. Rezultatem jej konsekwentnych działań jest prestiżowa Amerykańska Nagroda Jakości im. Malcolma Balridge'a uzyskana w 2004 r. oraz wielokrotne wyróżnienia dla firmy jako "Najlepszego dostawcy" i "Najbardziej innowacyjnej firmy".


Trwająca nieprzerwanie podróż Bamy ma jasno wytyczony cel: osiągnąć mistrzostwo we wszystkich działaniach. To więcej niż zwykły slogan, to stwierdzenie wpływające na wszystkie strategiczne wyniki Bamy, działania doskonalące oraz codzienne decyzje. Obecnie Bama może wyprodukować więcej ciastek w ciągu jednego dnia niż Alabama Marshall mogła w trakcie całego swojego życia...

Kultura organizacyjna

Kultura Bamy opiera się na trzech głównych wartościach:

– Ludzie

– Jakość

– Nieustanny rozwój


"Bama przebyła długa drogę, ale jedna ponadczasowa zasada obowiązuje do dzisiaj: konsekwencja i wytrwałość w podejściu do jakości. Bez względu na to, jak bardzo się rozwiniemy, ta część historii Bamy nigdy się nie zmieni." – Paula Marshall, CEO


Kluczem do zrozumienia filozofii firmy Bama jest zrozumienie wartości i ideałów przyświecających jej działalności oraz kultury organizacyjnej, która na tych wartościach się opiera.


"Chociaż produktem naszej firmy jest ciastko, naszą historię tworzą ludzie, zwykli ludzie, którzy stali się niezwykli ponieważ utorowali nam drogę do sukcesu." – Paul Marshall, CEO The Bama Companies, 1937-1984


Wierzymy, że nasi ludzie są naszą największą wartością. Nasza misja People Helping People be Successful wykracza poza prosty slogan – jest najistotniejszym elementem naszej kultury organizacyjnej, naszego sposobu myślenia i naszego sukcesu. Dzięki niej promujemy atmosferę, w której każdy członek zespołu jest doceniany i uznawany. Naszym celem jest zapewnienie każdemu pracownikowi niezbędnej do dalszego rozwoju personalnego uwagi, zasobów, narzędzi i wsparcia.


Realizacja naszego biznesu opiera się na wzajemnej pomocy otaczającym nas ludziom: nie tylko pracowników, ale również klientów, dostawców i lokalnej społeczności.


Wierzymy, że kluczem do sukcesu jest jakość. Nigdy nie idziemy na kompromis, jeśli chodzi o jakość i bezpieczeństwo naszych produktów. Jesteśmy z nich dumni i zobowiązani do ciągłego ich udoskonalania. To właśnie dzięki nieustannemu rozwojowi podnosimy jakość i skuteczność procesów produkcyjnych

Zespół zarządzający

Paula A. Marshall

Chief Executive Officer

Chief Inclusion Officer

Tenille Brown

Senior Vice President

Rocky Moore

Chief Financial Officer

Randy Roark

Plant Operations - Vice President


Marlena Łubieszko-Siewruk

Finance & Supply Chain Director


Agnieszka Schubert

People Systems Director

Bama na świecie

Bama Pie Facility – główna siedziba firmy The Bama Companies, Inc.

Tulsa, OK, USA

Ten zakład o powierzchni 15 000 m2 jest zlokalizowany w historycznym miejscu pierwszego zakładu Bama Pie, otwartego w 1937. Mieszczą się tu biura zarządu oraz produkcja mrożonego ciasta do pizzy, ciastek do smażenia i wypiekania oraz ciasteczek.


Bama Foods Limited Partnership

Tulsa, OK, USA

Zakład o powierzchni 15 000 m2 powstał w 1990 w Cherokee tradycyjne, amerykańskie bułeczki o różnych smakach.


Bama Frozen Dough

Tulsa, OK, USA

Zakład otwarty w 1995 o powierzchni 20 000 m2 jest największym zakładem produkcyjnym The Bama Companies. Produkuje ciastka z nadzieniem oraz spody do pizzy.


Beijing Bama Food Processing Co., Ltd.

Beijing, P. R. China

Beijing Bama rozpoczęła działalność w 1993 a w obecnej fabryce od 1998. Zakład o powierzchni 7 300 m2 zatrudnia ponad 200 pracowników i produkuje ciastka z nadzieniami zarówno słodkimi jak i słonymi. Poza Chinami produkty są sprzedawane m.in. w Japonii, Malezji, Filipinach.


Guangzhou Bama: Guangzhou Bama Food Co., Ltd.

Guangzhou, P. R. China

To najmłodszy zakład Bama w Chinach, otwarty w 2009. Na powierzchni 5200 m2 produkowane są bułki do hamburgerów dla kilku wiodących sieci QSR.


BJY Foods: Beijing Baijiayi Food Co., Ltd.

Beijing, P. R. China

BJY Foods rozpoczęła działalność w wynajętych halach w 2004 a do obecny zakład o powierzchni 6 000 m2 został otwarty w 2008. Zatrudnia ok. 200 osób i produkuje mrożone spody do pizzy, bułki oraz chleby, ciasta francuskie i inne ciastka.


Bama Europa Sp. z o.o.

Stanowice, Polska

Zakład otwarty w 2013r o powierzchni 7 000m2 z możliwością dalszej rozbudowy; zatrudnia 75 osób i produkuje mrożone ciastka z nadzieniami.